Cildinizin Işıltısını Ortaya Çıkaran Formüller
Doğal ve Vegan İçerikler
Cildinizin Işıltısını Ortaya Çıkaran Formüller
Doğal ve Vegan İçerikler
HYALURONİK ASİT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

HYALURONİK ASİT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY

HYALURONİK ASİT TANIMI


Hyaluronik asit, vücudumuzda en çok ciltte, sonrasında çeşitli organlarda, kıkırdaklarımızda ve kanımızda bulunan bir moleküldür. Hyaluronik asit içeren ürünler, vücudumuzda hali hazırda bulunan bu molekülü farklı doğal kaynaklardan temin ederek dışarıdan destek sağlamak amaçlıdır.

Genç yaşlarda yüksek oranda bulunurken, yaşlanmayla birlikte üretimi ve tutulması azalmaya başlıyor. Bu sebeple, gençken yoğun bir şekilde bulunduğu için cilt nemli ve dolgun görünürken, yaşlanmayla birlikte azalmaya başladığında cilt nemini kaybetmeye, eski dolgunluğunu ve sıkılığını kaybetmeye başlar.

Bu yüzden ciltteki yaşlanma belirtilerini engellemek ve dolgun bir görünüm elde etmek hyaluronik asit içeren yüz serumlarını kullanmaya erkenden başlamak en doğrusu olacaktır.

Ayruca sadece yaşla değil çeşitli faktörler sebebiyle de hyaluronik asit ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Hava kirliliği, UV ışınları, sigara tüketimi gibi sebepler bunlardan bazılarıdır.

CİLDE FAYDALARI


Hyaluronik asit cilde faydaları nedeniyle, kozmetik ürünlerinin içerisinde sıklıkla yer alan bir maddedir. Cilt üzerindeki faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Cildin kolajen üretimini destekleyerek kırışık görünümünün düzelmesine yardımcı olur.

Etkili bir nemlenme sağlar.

Onarıcı etkisi sayesinde yaşlanma etkilerini geciktirir.

Cilde uygulanması halinde kızarıklık, tahriş oluşumunun önlenmesinde ve iltihapların azaltılmasında etkilidir.

Antioksidan ve antibakteriyel özellikleri de var. Antioksidan yanıyla cildi yıpratan etmenlere karşı koruma kalkanı oluşturuyor. Antibakteriyel yönüyle de akne oluşumunu ve yayılımını önlemede etkili oluyor.

Akne izlerinin iyileşmesi için faydalıdır.

NEM ÇEKİCİ ÖZELLİĞİ VARDIR


Hyaluronik asit, sünger bir moleküldür.

Bir gram hyaluronik asit, altı litreye kadar su tutma kapasitesine sahiptir. Ayrıca hücrelerin içindeki nemi düzenlemek konusunda da yeteneklidir.

Ayrıca su tutma özelliği yaşlanma karşıtı bakımda da son derece işe yaramaktadır. Hyaluronik asit, cildin alt katmanlarını nemlendirerek daha dolgun ve pürüzsüz görünmesini sağlıyor. Böylece ince çizgi, kırışıklık ve dolgunluk kaybı gibi yaşlanma belirtilerini de azaltmaktadır.

SADECE KURU CİLTLERE DEĞİL HER CİLDE UYGUN VE GEREKLİDİR


Vücudun ve cildin nemli kalmasını sağladığı için her cilt tipi için harika bir içeriktir.

Çünkü her cildin neme ihtiyacı vardır. Kuruluk ve nemsizlik farklı şeylerdir.

Ciltte alerji ve irritasyon yaratma ihtimali çok düşük olduğu için hassas ve alerjik ciltler tarafından da rahatlıkla kullanılabilmektedir. Eğer hassas bir cilde sahipseniz, kullandığın cilt bakım ürünlerinde yanma, batma ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar yaşayabiliyorsanız, hyaluronik asit içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.

Özellikle yaşlanma karşıtı içeriklerin daha çok tahriş edebileceğini düşünürsek, kırışıklıklar ve dolgun görünüm için hyaluronik asiti rahatça tercih edebilirsiniz.

HYALURONİK ASİTİN FARKLI BOYUTLARI VARDIR


Hylauronik asit molekülü farklı boyutlara sahiptir. Kimi daha büyük ve cildin üst katmanına etki ederken, bazıları da mikro boyuttadır ve alt katmanlara kadar inebilir. Yüksek boyutlu hyaluronik asit molekülleri cilt yüzeyini nemlendirip pürüzsüzleştirirken, mikro hyaluronik asit molekülleri dermis tabakasına kadar inip dolgunlaştırma görevini görürler.

HYALURONİK ASİT TÜRLERİ

Hyaluronic Acid: Basitçe nem mıknatısı olarak bilinen bir asit türüdür

Sodium Hyaluronate: Sodyum Hyaluronate, Hyalünorik asitin sodyum tuzudur. Tuz formunda olmasından dolayı daha alt katmanlara kolaylıkla işleyebilir.

Hydrolyzed Sodium Hyaluronate: Hidrolize sodyum hyaluronate, cildi maksimum seviyede nemlendirir ve cilt yaşlanmasını önleyerek hücre kaybını önler.

Ascorbyl Propyl Hyaluronate: Esas olarak hyalüronik asit ve C vitamini içermektedir. Ciltte renk eşitleme, aydınlatma, dolgun bir cilt görünümü ve nemlendirme fonksiyonlarına sahiptir.

Hydrolyzed Hyaluronic Acid: Hyalünorik asit moleküllerinin kimyasal olarak parçalanmış formudur. Çok düşük molekül ağırlıklı hyalüronik asit (<500 Da) kırışıklıkları azaltır ve cildin elastikiyetini artırır.

Sodium Hyaluronate Crosspolymer: Moleküler yapı olarak çapraz bağlıdır. Bu sayede cildin üst katmanlarında daha uzun süre kalmasına olanak tanıyarak çok iyi nemlendirme sağlar.

HYALURONİK ASİT İLE İLGİLİ YAPILMIŞ ARAŞTIRMALARDAN ALINTILAR


Kozmetik bileşeni olarak hyaluronik asit;

antistatik, hümektan, nemlendirici ve cilt düzenleyici olarak, türevlerinden olan fermente hyaluronik asit filtratı emoliyan ve cilt düzenleyici olarak, benzil hyaluronat hümektan ve cilt düzenleyici, dimetilsilanol hyaluronat hümektan, nemlendirici ve cilt düzenleyici olarak, altın tiyoetilamino hyaluronik asit cilt düzenleyici, hidroksipropiltriamonyum hyaluronat film yapıcı olarak belirtilmektedir.

Hümektan ve cilt düzenleyici özelliğe sahip çinko hidrolize hyaluronat ise kullanımı limitli bileşen olarak dikkat çekmekte ve belli sınırlamalar dışında kozmetik ürünlerin içermemesi gereken bileşenler arasında yer almaktadır (1)

Topikal uygulamalarda cildin durumunu iyileştirdiği, nem içeriğini artırdığı, sağlıklı ve parlak bir görünüm sağladığı kanıtlanmıştır (2)

Yara ve iltihapların iyileşmesinde ve embriyonun gelişiminde hücre davranışlarının düzenlenmesine yardımcı olan bir moleküldür. (3)

Papakonstantinou, Roth ve Karakiulakis'in, güneş ışığından korunmuş ve korunmamış ciltler üzerinde yaptıkları araştırmalarda, aynı kişiden alınan iki örnek arasında, güneş ışığına maruz kalmış cilt örneğinde yüksek miktarda hyalüronik asite rastlanmışken, ışıktan korunmuş ciltte görece daha az hyalüronik asite rastlanmıştır. Güneşten korunmuş olan deri örneğinde aynı zamanda içsel yaşlanmanın hyalüronik asit ve üretiminde kullanılan maddelerin azlığı ile alakalı olduğu belirlenmiştir (2012, s. 255-258). Yapılan bu araştırmadan yola çıkılarak, içsel (genetik) yaşlanmaların hyalüronik asit azlığında ortaya çıktığı söylenebilir. (4)



1. http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing

2. Chasteen AL, Bashir NY, Gallucci C, Visekruna A. Age and

antiaging technique influence reactions to age concealment. J

Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2011; 66:719-724.

E. Papakonstantinou, et al. (2012). Hyaluronic Acid: A Key Molecule In Skin Aging.